Miért érdemes Debrecenben ingatlant vásárolni?

Több okból is érdemes Debrecenben ingatlant vásárolni. Az első az, hogy a régió dinamikusan fejlődő nagyvárosa. Évről évre több cég telepszik le a cívisvárosban és ezzel a munkahelyek száma is nő, ami növeli az ingatlanok iránti igényt. Az új lakások négyzetméterára már 2021-ben meghaladta az egymillió forintot és azóta csak nőtt. Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, számos vonzó jellemzővel rendelkezik, amelyek miatt sokan választják ingatlanvásárlásra.

  • Gazdasági potenciál: Debrecen gazdasági szempontból jelentős város, iparágakkal, kereskedelmi lehetőségekkel és az agrárszektorral is. A város többek között a tudományos és technológiai kutatásokban is aktív, a Debreceni Egyetem pedig kiváló oktatási lehetőségeket kínál. Debrecen biztosítani szeretné, hogy a kulcsiparágakban (járműgyártás, agrárium, elektronika, IT) a beszállítók és az új üzleti partnerek le tudjanak telepedni a városban, ezért célja az ipari parkok továbbfejlesztése.
  • Oktatási intézmények: A Debreceni Egyetem az ország egyik vezető oktatási intézménye, nem csak itthonról vonzza a diákokat, hanem külföldről is. Ez a tényező nagyban hozzájárulhat az ingatlanbefektetések stabilitásához és a bérbeadási lehetőségekhez.
  • Kulturális és szabadidős lehetőségek: Debrecen számos kulturális eseményt és rendezvényt kínál, mint például fesztiválokat, kiállításokat és koncerteket. Emellett a városban megtalálhatók parkok, múzeumok és egyéb szabadidős létesítmények.
  • Közlekedési infrastruktúra: Debrecen a tudatos városi infrastruktúra fejlesztésében kiemelt szerepet szán a közlekedésfejlesztésnek. A közeljövőben a városon belüli tehermentesítő, elkerülő utak fejlesztése, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztése, illetve vasútfejlesztés is meg fog történni. Külön fontos kiemelni az Északnyugati Gazdasági Övezet közúti megközelítésének kiépítését (M35 autópálya-csomópont, 33-as út 2x2 sávra bővítése, ipari park utak).

Ez elősegítheti az üzleti vagy turisztikai szempontból érkezők számára az ingatlanok eladhatóságát vagy bérbeadhatóságát.

  • Fejlődő gazdaság: Debrecen az utóbbi években jelentős gazdasági fejlődést mutatott, beleértve a külföldi beruházásokat is. Ez a fejlődés nem állt meg. A város folyamatosan fejleszti infrastruktúráját és szolgáltatásait, ami hozzájárulhat az ingatlanértékek növekedéséhez. Kiváló példa erre a BMW Gyár. Debrecenben épül a világ egyik legmodernebb autógyára. A BMW Group egy teljes értékű autógyárat épít fel a város északnyugati térségében, ahol ennek köszönhetően az ingatlanok ára jelentősen megugorhat. Ilyen térség például a Nyulas városrész is, ahol az elemzők szerint a legnagyobb ingatlan áremelkedés várható.