Milyen típusú ingatlanba érdemes fektetni?

A szakemberek szerint 2024-ben Debrecenben a garzonlakások és a családi házak lesznek a legnépszerűbbek. Bár országosan csökkentek tavaly az árak, a cívisvárosban a gazdasági fellendülés miatt emelkedtek. 2023-ban Debrecenben 700-750 ezres négyzetméterárakkal számolhattak a vevők, ezzel a cívisváros a legértékesebb vármegyeszékhely hazánkban. Az árak tovább növekedhetnek, és érdekes módon többféle ingatlantípus lehet a folyamat nyertese. Egyfelől a befektetésnek szánt kisebb lakások, garzonok lehetnek keresettek idén, mint például a 4-6 lakásos társasházak. Ilyen típusú eladó ingatlanokat lehet találni például a Nagyerdő mellett a Nyulas városrészen is. Emellett a családtámogatási rendszer változásainak köszönhetően a kertes házak, ikerházak és sorházak várhatóan népszerűek lesznek Debrecenben is ˗ írta a Dehir.

Ha elhatároztuk, hogy mindenképpen szeretnénk ingatlanba fektetni, jön a második kérdés: milyen típusú ingatlanba érdemes? Számos tényezőt figyelembe kell venni ebben az esetben is, és a válasz nagyban függ az egyéni pénzügyi helyzettől, a befektetési céloktól és a kockázatvállalási hajlandóságtól.

Néhány szempont, ami segíthet:

 • Lokáció: A helyszín rendkívül fontos az ingatlanbefektetések esetében. Olyan területeken érdemes ingatlanba fektetni, ahol a kereslet stabil vagy növekvő, és jó a közlekedési infrastruktúra.
 • Célközönség: Az ingatlan típusát az is befolyásolja, hogy kik lesznek a leendő bérlők vagy vásárlók. Például egyetemi városokban lakásokat könnyebb kiadni diákoknak, míg üzleti negyedekben irodahelyiségek iránt lehet nagyobb a kereslet. Debrecen szempontjából mindkét lehetőség fennáll.
 • Hozam és költségek: Érdemes kiszámolni a befektetés várható hozamát, beleértve a bérleti díjat és az esetleges költségeket (fenntartás, adók stb.). Ügyelni kell arra, hogy az ingatlan ne terhelje túl a pénzügyi helyzetünket.
 • Piaci trendek: Érdemes megfigyelni az ingatlanpiaci trendeket és azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják az ingatlanértékeket a jövőben. Gazdasági változások, városfejlesztési tervek és egyéb tényezők mind hatással lehetnek.
 • Kockázatvállalás: Fontos, hogy értékeljük a saját kockázati toleranciánkat. Az ingatlanpiac is tartogathat bizonyos kockázatokat, és fontos tudni, mennyire vagyunk kész kockázatot vállalni.
 • Finanszírozás: Gondoljunk arra is, hogyan fogjuk finanszírozni az ingatlanvásárlást. Hitel, saját tőke vagy más finanszírozási lehetőségek is szóba jöhetnek.

Ezek csak általános iránymutatások, és mindig érdemes alaposan megvizsgálni az adott piaci körülményeket és a személyes helyzetet.

Van azonban néhány általánosan népszerű ingatlan típus:

 • Lakóingatlanok:
  Lakóházak és lakások: A lakóingatlanok mindig keresettek, legyen szó eladásról vagy bérbeadásról. Ezen belül a városi lakóingatlanok, különösen a jó közlekedési lehetőségekkel rendelkező területeken, általában népszerűek.
 • Kereskedelmi ingatlanok:
  Irodaházak: A vállalatok és vállalkozások számára irodahelyiségek iránti kereslet függ a gazdasági helyzettől és a városi fejlődéstől.
  Kiskereskedelmi ingatlanok: Plázák, üzleti épületek, bevásárlóközpontok stb.
 • Befektetési ingatlanok:
  Bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok: Lakó- vagy kereskedelmi célra szánt ingatlanok, amelyeket kizárólag bérbeadás céljából vásárolnak meg a hozam növelése érdekében.
 • Okos otthonok és zöld ingatlanok:
  Okos házak: Az otthoni automatizáció növekvő népszerűsége miatt az okos otthonok iránti kereslet is nő.
  Környezetbarát ingatlanok: Azok a projektek, amelyek környezetbarát megoldásokat alkalmaznak, például energiatakarékos házak vagy napelemes rendszerekkel felszerelt ingatlanok.